GOLDEN PAWS
TERMÉSZETESEN
Kiváló minőségű friss húsból, mesterséges színezékek és ízfokozók nélkül, tartósítószer nélkül, kémiai adalékanyag nélkül, hidegen sajtolt, természetes búzacsírával, vitaminmegőrző eljárással készül, gyártói frissesség garanciával.

Csokoládét a kutyának? – Valós veszély vagy városi legenda?

Mindannyian találkoztunk a kérdéssel, hogy szabad-e a kutyának csokoládét adni. A kutya szívesen fogadja a csokoládé édes ízét, aromáját, ami arra csábít bennünket, gazdikat, hogy jutalomként vagy kedvencünk
könyörgésére, adjunk neki egy kis csokit. Az ember számára az elhízáson kívül túl sok veszélyt nem jelent a csokoládé, ezért azt gondoljuk, hogy az állatainkra sem veszélyes. De ez valóban így van?

Tovább…

Az elhízás okai és veszélyei

Ahogy nálunk embereknél, úgy kedvenceinkre is igaz, hogy egyre gyakoribb probléma a túlsúly. Az elhízásnak különböző okai lehetnek, a legfőbb  tényező az, hogy az állat szervezetébe több energiát viszünk be, mint amennyit felhasznál. Az energia felesleg zsír formájában raktározódik.

Tovább…

Az ízületek védelme

A kutyák és a macskák esetében is fontos az ízületek védelme. Az ízületek teszik lehetővé a különböző mozgásokat és a csontok elmozdulását egymáshoz képest oly módon, hogy minél kevesebb legyen a súrlódás a csontvégek között. Kutyák esetében jól felismerhető tünetei vannak a mozgásszervi problémáknak, a macskák azonban nem mutatnak egyértelmű jeleket, ezért nehéz felismerni az ízületek károsodását.

Tovább…

Értékes anyagok és szerepük

A kutyák vagy macskák számára előállított száraz vagy nedves tápok  címkéin gyakran találkozunk ismert vagy kevésbé ismert anyagok nevével. Ezek közül szeretnénk röviden bemutatni az L-karnitint, a taurint és a dokozahexaénsavat.

Tovább…

Az aminosavak

A fehérjék az élő szervezetben előforduló nagy molekulatömegű anyagok, melyek aminosavakból épülnek fel. Egy-egy fehérjemolekula néhány száz, néhány ezer aminosavból épül fel. A fehérjék szerkezetét az aminosavak kapcsolódási sorrendje, a biokémiai sajátosságait (hormonok, enzimek, stb.) pedig a fehérjemolekula alakja határozza meg. Az aminosavak sorrendje a génállományban (DNS, RNS) van kódolva. A fehérjék szénből, hidrogénből, nitrogénből, oxigénből állnak, melyekhez járulhat kén és foszfor.

Tovább….

A vitaminok

A vitaminok kis mennyiségben, de feltétlenül szükségesek a kutya megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez, megkönnyítik az anyagcserét, illetve segítenek a szervezet ellenállóképességének fenntartásában. A vitaminokat két csoportra oszthatjuk: zsírban- és vízben oldódó vitaminokra. A zsírban oldódó vitaminok képesek a szervezetben felhalmozódni, míg a vízben oldódók túladagolás estén a vizelettel ürülnek.

Tovább….

A kutya táplálóanyag szükséglete II.

Ahogyan nekünk, úgy négylábú társainknak is szükségük van különböző ásványi anyagokra, vitaminokra, nyomelemekre. Az ásványi anyagok olyan  kémiai elemek, melyeket a kutya különböző módon és mennyiségben hasznosít. Nem rendelkeznek energiatartalommal, mégis elengedhetetlenek például az anyagcsere folyamatok problémamentes lezajlásához. A kölyök és növendék állatoknak általában nagyobb a  szükségletük, mint a felnőtt kutyáké. Az ásványi anyagok közül legfontosabb a kálcium és a foszfor, melyek a vázrendszer (csontok) és a fogak alkotórészei.

Tovább….

 

A kutya táplálóanyag szükséglete

Mit nevezünk kiegyensúlyozott étrendnek? Amikor a takarmány kielégíti a kutya táplálóanyag- és energia, illetve ásványi anyag-, vitamin-, mikroelem- és egyéb igényét bármely életkorban, igénybevételének megfelelően. Az egyes egyedek szükségleteinek meghatározása
összetett feladat, ugyanis számos tényező befolyásolja, mint pl.: a fajta, kor, ivar, elhelyezés/környezet, igénybevétel, élettani stádium (kölyök, vemhes, stb.).
Tovább….

„A kutya emésztési sajátosságai”

A kutya rendszertanilag a ragadozók (Carnivora) rendjébe tartozik. Táplálkozása szempontjából a húsevők közé soroljuk, de ősei táplálékában helyet kaptak a halak, különböző férgek, rovarok valamint más fajok anyagcseretermékei. A húsevő megfogalmazás nem teljesen helytálló, mert a kutyák az elejtett állatoknak nem csupán a húsát, de a belső szerveit, növényi eredetű, magas rosttartalmú, többnyire emészthetetlen gyomor- és béltartalmát is elfogyasztották, viszont a szőrös, csontos (kivéve a csontok egy része), inas részeket meghagyták. Tovább…

Magyar Kutyás Akadémia III. Konferencia

2017. március 25-én megrendezésre kerülő Magyar Kutyás Akadémia III. Kinológiai Konferencia támogatója a GoldenPaws!

Helyszín: Gödöllő, Práter Károly utca 1. Szent István Egyetem I.-es előadóterem